NAME

Question types


Start with


Question limit

of 25 available terms

Print test

25 True/False questions

  1. ignoratio elenchi (missing the point) -- The given fix for the problem probably isn't the most suitable.Identify the fallacy of relevance committed by the following argument, giving a brief explanation for your answer. If no fallacy is committed, write "no fallacy." || Mr. Rhodes is suffering from amnesia and has no recollection whatever of the events of the past two weeks. We can only conclude that he did not commit the crime of murdering his wife a week ago, as he has been accused of doing.

          

  2. tu quoqueIdentify the fallacy of relevance committed by the following argument, giving a brief explanation for your answer. If no fallacy is committed, write "no fallacy." || The editors of the Daily Register have accused our company of being one of the city's worst water polluters. But the Daily Register is responsible for much more pollution than we are. After all, they own the Western Paper Company, and that company discharges tons of chemical residue into the city's river every day.

          

  3. ad populum, bandwagonIdentify the fallacy of relevance committed by the following argument, giving a brief explanation for your answer. If no fallacy is committed, write "no fallacy." || Nietzsche's philosophy is not worth the paper it's printed on. Nietzsche was an immoral reprobate who went completely insane from syphilis before he died.

          

  4. ad hominem, abusiveIdentify the fallacy of relevance committed by the following argument, giving a brief explanation for your answer. If no fallacy is committed, write "no fallacy." || You should read Irving Stone's latest novel right away. It's sold over a million copies, and practically everyone in the Manhattan cocktail circuit is talking about it.

          

  5. informalIs this a formal or informal fallacy? The ship of state is like a ship at sea. No sailor is ever allowed to protest orders from the captain. For the same reason, no citizen should ever be allowed to protest presidential policies.

          

  6. ad hominem, circumstantial -- Whether or not Erica would personally benefit from raising the minimum wage, that consideration is not relevant to the general question about whether we ought to raise it.Identify the fallacy of relevance committed by the following argument, giving a brief explanation for your answer. If no fallacy is committed, write "no fallacy." || The position open in the accounting department should be given to Frank Thompson. Frank has six hungry children to feed, and his wife desperately needs an operation to save her eyesight.

          

  7. informalIs this a formal or informal fallacy? Sarah Jessica Parker, Ben Affleck, and Julia Roberts are Democrats. Therefore, it must be the case that all Hollywood stars are Democrats.

          

  8. informalIs this a formal or informal fallacy? All people who believe we create our own reality are people who lack social responsibility. All people governed by selfish motives are people who lack social responsibility. Therefore, all people who believe we create our own reality are people governed by selfish motives.

          

  9. no fallacy -- modus ponensIdentify the fallacy of relevance committed by the following argument, giving a brief explanation for your answer. If no fallacy is committed, write "no fallacy." || If 20 percent of adult Americans are functionally illiterate, then it's no wonder that morons get elected to public office. In fact, 20 percent of adult Americans are functionally illiterate. Therefore, it's no wonder that morons get elected to public office.

          

  10. formalIs this a formal or informal fallacy? All people who believe we create our own reality are people who lack social responsibility. All people governed by selfish motives are people who lack social responsibility. Therefore, all people who believe we create our own reality are people governed by selfish motives.

          

  11. argumentum ad misericordiam (appeal to pity)Identify the fallacy of relevance committed by the following argument, giving a brief explanation for your answer. If no fallacy is committed, write "no fallacy." || The position open in the accounting department should be given to Frank Thompson. Frank has six hungry children to feed, and his wife desperately needs an operation to save her eyesight.

          

  12. ignoratio elenchi (missing the point)Identify the fallacy of relevance committed by the following argument, giving a brief explanation for your answer. If no fallacy is committed, write "no fallacy." || Mr. Rhodes is suffering from amnesia and has no recollection whatever of the events of the past two weeks. We can only conclude that he did not commit the crime of murdering his wife a week ago, as he has been accused of doing.

          

  13. appeal to forceArgumentum ad baculum, argumentum ad misericordiam, argumentum ad populum, fallacy of accident, straw man, ignoratio elenchi, and red herring are all example of fallacies of _____.

          

  14. relevanceIdentify the fallacy of relevance committed by the following argument, giving a brief explanation for your answer. If no fallacy is committed, write "no fallacy." || The editors of the Daily Register have accused our company of being one of the city's worst water polluters. But the Daily Register is responsible for much more pollution than we are. After all, they own the Western Paper Company, and that company discharges tons of chemical residue into the city's river every day.

          

  15. formalIs this a formal or informal fallacy? The ship of state is like a ship at sea. No sailor is ever allowed to protest orders from the captain. For the same reason, no citizen should ever be allowed to protest presidential policies.

          

  16. informalIs this a formal or informal fallacy? All people who believe we create our own reality are people who lack social responsibility. All people governed by selfish motives are people who lack social responsibility. Therefore, all people who believe we create our own reality are people governed by selfish motives.

          

  17. formalIs this a formal or informal fallacy? If the Chinese government systematically kills its unwanted orphans, then the Chinese government is immoral. The Chinese government is indeed immoral. Therefore, the Chinese government systematically kills its unwanted orphans.

          

  18. modus ponens (hypothetical syllogism), deductiveName the type of argument and say whether it is deductive or inductive: If Fox News is a propaganda machine, then it misleads its viewers. Fox News is a propaganda machine. Therefore, Fox News misleads its viewers.

          

  19. informalIs this a formal or informal fallacy? Renowned violinist Pinchas Zukerman has said, "When it comes to vodka, Smirnoff plays second fiddle to none." We must therefore conclude that Smirnoff is the best vodka available.

          

  20. accidentIs this a formal or informal fallacy? The ship of state is like a ship at sea. No sailor is ever allowed to protest orders from the captain. For the same reason, no citizen should ever be allowed to protest presidential policies.

          

  21. red herring -- What kids do on their computers has nothing to do with whether their schools need repair. (Unless something that they are doing on their computers is somehow causing the disrepair to the schools, which is highly unlikely.)Identify the fallacy of relevance committed by the following argument, giving a brief explanation for your answer. If no fallacy is committed, write "no fallacy." || The school board argues that our schools are in desperate need of repair. But the real reason our students are falling behind is that they spend too much time with their computers. Becoming educated means a lot more than learning how to point and click. The school board should send a letter to the parents urging them to monitor their kids' computer time.

          

  22. bandwagon (others: appeal to vanity, appeal to snobbery)Identify the fallacy of relevance committed by the following argument, giving a brief explanation for your answer. If no fallacy is committed, write "no fallacy." || The position open in the accounting department should be given to Frank Thompson. Frank has six hungry children to feed, and his wife desperately needs an operation to save her eyesight.

          

  23. tu quoqueArgumentum ad baculum, argumentum ad misericordiam, argumentum ad populum, fallacy of accident, straw man, ignoratio elenchi, and red herring are all example of fallacies of _____.

          

  24. straw man -- Maybe "socialism" in Eastern Europe failed miserably, but that is not what Senator Barrow is advocating. In this case "socialism" is the straw man, substituted for Barrow's actual claims, refuted, and followed by the claim that Barrow himself or herself has been refuted.Identify the fallacy of relevance committed by the following argument, giving a brief explanation for your answer. If no fallacy is committed, write "no fallacy." || Barrow advocates increased Social Security benefits for the poor. It is regrettable that the senator finds it necessary to advocate socialism. Socialism defeats initiative, takes away promised rewards, and leads directly to inefficiency and big government. It was tried for years in Eastern Europe, and it failed miserably. Clearly, socialism is no good.

          

  25. tu quoque (others: abusive, circumstantial)Identify the fallacy of relevance committed by the following argument, giving a brief explanation for your answer. If no fallacy is committed, write "no fallacy." || Nietzsche's philosophy is not worth the paper it's printed on. Nietzsche was an immoral reprobate who went completely insane from syphilis before he died.