NAME

Question types


Start with


Question limit

of 25 available terms

Print test

18 Matching questions

  1. informal
  2. ad populum, bandwagon
  3. bandwagon (others: appeal to vanity, appeal to snobbery)
  4. red herring -- What kids do on their computers has nothing to do with whether their schools need repair. (Unless something that they are doing on their computers is somehow causing the disrepair to the schools, which is highly unlikely.)
  5. relevance
  6. ignoratio elenchi (missing the point) -- The given fix for the problem probably isn't the most suitable.
  7. ignoratio elenchi (missing the point)
  8. ad hominem, circumstantial -- Whether or not Erica would personally benefit from raising the minimum wage, that consideration is not relevant to the general question about whether we ought to raise it.
  9. no fallacy -- modus ponens
  10. modus ponens (hypothetical syllogism), deductive
  11. tu quoque (others: abusive, circumstantial)
  12. argumentum ad misericordiam (appeal to pity)
  13. appeal to force
  14. formal
  15. ad hominem, abusive
  16. accident
  17. tu quoque
  18. straw man -- Maybe "socialism" in Eastern Europe failed miserably, but that is not what Senator Barrow is advocating. In this case "socialism" is the straw man, substituted for Barrow's actual claims, refuted, and followed by the claim that Barrow himself or herself has been refuted.
  1. a Identify the fallacy of relevance committed by the following argument, giving a brief explanation for your answer. If no fallacy is committed, write "no fallacy." || Dr. Morrison has argued that smoking is responsible for the majority of health problems in this country and that every smoker who has even the slightest concern for his or her health should quit. Unfortunately, however, we must consign Dr. Morrison's argument to the trash bin. Only yesterday I saw none other than Dr. Morrison himself smoking a cigar.
  2. b Identify the fallacy of relevance committed by the following argument, giving a brief explanation for your answer. If no fallacy is committed, write "no fallacy." || Surely you welcome the opportunity to join our protective organization. Think of all the money you will lose from broken windows, overturned trucks, and damaged merchandise in the event of your not joining.
  3. c Identify the fallacy of relevance committed by the following argument, giving a brief explanation for your answer. If no fallacy is committed, write "no fallacy." || Barrow advocates increased Social Security benefits for the poor. It is regrettable that the senator finds it necessary to advocate socialism. Socialism defeats initiative, takes away promised rewards, and leads directly to inefficiency and big government. It was tried for years in Eastern Europe, and it failed miserably. Clearly, socialism is no good.
  4. d Identify the fallacy of relevance committed by the following argument, giving a brief explanation for your answer. If no fallacy is committed, write "no fallacy." || Whoever thrusts a knife into another person should be arrested. But surgeons do precisely this when operating. Therefore, surgeons should be arrested.
  5. e Identify the fallacy of relevance committed by the following argument, giving a brief explanation for your answer. If no fallacy is committed, write "no fallacy." || The school board argues that our schools are in desperate need of repair. But the real reason our students are falling behind is that they spend too much time with their computers. Becoming educated means a lot more than learning how to point and click. The school board should send a letter to the parents urging them to monitor their kids' computer time.
  6. f Is this a formal or informal fallacy? If the Chinese government systematically kills its unwanted orphans, then the Chinese government is immoral. The Chinese government is indeed immoral. Therefore, the Chinese government systematically kills its unwanted orphans.
  7. g Is this a formal or informal fallacy? Congresswoman Michele Bachmann argues in favor of drilling for oil in the Arctic National Wildlife Refuge. But consider this. Bachmann is a total moron, a complete idiot who wouldn't recognize an oil well if she bumped into one. Clearly her arguments are ridiculous.
  8. h Identify the fallacy of relevance committed by the following argument, giving a brief explanation for your answer. If no fallacy is committed, write "no fallacy." || Something is seriously wrong with high school education these days. After ten years of decline, SAT scores are still extremely low, and high school graduates are practically incapable of reading and writing. The obvious conclusion is that we should close the schools.
  9. i Identify the fallacy of relevance committed by the following argument, giving a brief explanation for your answer. If no fallacy is committed, write "no fallacy." || Evans, who takes orders at the local Taco Bell, argues persuasively in favor of increasing the minimum wage. But this is exactly what you would expect. Erica is paid the minimum wage, and if the minimum wage is increased, then her own salary will go up. Obviously Erica's arguments are worthless.
  10. j Identify the fallacy of relevance committed by the following argument, giving a brief explanation for your answer. If no fallacy is committed, write "no fallacy." || You should read Irving Stone's latest novel right away. It's sold over a million copies, and practically everyone in the Manhattan cocktail circuit is talking about it.
  11. k Identify the fallacy of relevance committed by the following argument, giving a brief explanation for your answer. If no fallacy is committed, write "no fallacy." || The position open in the accounting department should be given to Frank Thompson. Frank has six hungry children to feed, and his wife desperately needs an operation to save her eyesight.
  12. l Give an example of a subtype of argumentum ad populum.
  13. m Argumentum ad baculum, argumentum ad misericordiam, argumentum ad populum, fallacy of accident, straw man, ignoratio elenchi, and red herring are all example of fallacies of _____.
  14. n Identify the fallacy of relevance committed by the following argument, giving a brief explanation for your answer. If no fallacy is committed, write "no fallacy." || Nietzsche's philosophy is not worth the paper it's printed on. Nietzsche was an immoral reprobate who went completely insane from syphilis before he died.
  15. o Identify the fallacy of relevance committed by the following argument, giving a brief explanation for your answer. If no fallacy is committed, write "no fallacy." || Mr. Rhodes is suffering from amnesia and has no recollection whatever of the events of the past two weeks. We can only conclude that he did not commit the crime of murdering his wife a week ago, as he has been accused of doing.
  16. p Give an example of a subtype of argumentum ad hominem.
  17. q Name the type of argument and say whether it is deductive or inductive: If Fox News is a propaganda machine, then it misleads its viewers. Fox News is a propaganda machine. Therefore, Fox News misleads its viewers.
  18. r Identify the fallacy of relevance committed by the following argument, giving a brief explanation for your answer. If no fallacy is committed, write "no fallacy." || If 20 percent of adult Americans are functionally illiterate, then it's no wonder that morons get elected to public office. In fact, 20 percent of adult Americans are functionally illiterate. Therefore, it's no wonder that morons get elected to public office.